Processen

Polterabend Kurser Om glas Kontakt Home
     
     

Processen i glasarbejdet

Udtrykket "fusing" er engelsk. At fuse glas betyder bare at smelte det sammen.
Eftersom glas "gerne vil" være 6 mm tykt, arbejder man ofte med at smelte 2 lag glas á hver 3 mm sammen. Så får det den tykkelsen på 6 mm, som glassets "natur" tilstræber. For at glasset kan smelte sammen, skal det opvarmes til temperaturer på omkring 760 - 820 grader.
Det gør man i en glasovn, som er beregnet til de høje temperaturer, og som er forsynet med en styring, som kan programmeres til den brændingskurve, som passer til den enkelte brændin .
Når det er fuset sammen har man således en flad plade på 6 mm.

At fuse glasset sammen er ofte kun det første trin af processen. Efter fusingen kan det slumpes. Dvs formes ved at man lægger det i (eller over) en form, kommes i ovnen igen, til en lidt lavere temperatur, hvor den flade plade, når temperaturen er tilstrækkelig høj, lægger sig i formen, og fårdermed form efter den.

to lag glas

Man får typisk glasset i 3mm tykke glasplader.
Som nævnt ovenfor, fungerer det bedst, når glasset ender med at være 6 mm, så man abejder med to lag: 1 lag basisglas nederst, og et andet lag ovenpå, som fx kan være mosaik af mindre stykker, som ved fusingen smeltes sammen med basisbpladen.

   
 
 
   
Hjerteform
julehjerte klar til fusing Hjerteform lavet i et materiale der kaldes vermit, eller skamol. Materialet bruges også til brændeovne, og kan tåle høje temperaturer.
Inden den er klar til at blive brugt som form til et glasarbejde, er den blevet smurt med et slipmiddel, for at forhindre glasset i at hænge fas
Hjertet er samlet af to buer - en hvid og en rød - og 25 røde og hvide firkanter, oven på en klar basisplade, som er skåret ud i hjverteform. Det er limet sammen med holdelim, og skal tørre indtil limen er helt tør.
     
Fusing og slumping

 

   
         

SLUMPING

At slumpe betyder at forme.
Du slumper ved at anbringe dit glasarbejde i en form, og brænder det i de temeraturer der passer til en slumping i den størrelse og tykkelse arbejdet har.

Bending
En anden for for formning af ens glasarbejde hedder bending. Det er når man lægger sit glas over en form, og lader den bøje ned over det udvendingt, når tempetaturen gør glasset blødt.
     
Det fusede hjerte ligger nu på formen, klar til at blive slumpet. Dvs. brændt endnu en gang ved ca. 750 grader så glasset nu lige bliver blødt nok til at lægge sig ned i formen.      
         
 

 

     
  OBS: Siden er fortsat under opbygning.      
         
         

Sådan skærer du i glas:

Skæring af små firkanter:
Figur 1: Placer dit glas ved linealen, så din strimmel får den bredde du ønsker. Sæt så den gule dims fast ud for den, og skær din strimmel.
Nu har du lavet en strimmel. Lad den gule dims blive siddende.

Fig.1


Figur 2:
Læg din strimmel ned på det modsatte led som på billedet og stød den op til den gule dims. Når du skærer over der, får du en firkant, som er præcis lige lang og bred.

Fig.2